Hareketli Protez

Hareketli protez, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini alan apareylerdir. Total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protezler olmak üzere çeşitli tipleri mevcuttur.

HAREKETLİ PROTEZLER NASIL TEMİZLENİR?

Hareketli protezlerin temizliği akar su altında sabun ve fırça yardımıyla yapılır. Temizlik için diş macunu kullanmaya gerek yoktur.Bu protezler için üretilmiş özel fırçaları kullanmak daha iyi sonuç verir. Ayrıca bazı markaların temizleyici tabletleri mevcuttur. Hekimin önerisi doğrultusunda bu tabletleri kullanmak iyi sonuçlar verir.
Hareketli protezi allerjisi olan hastalar da kullanabilir mi?
Öncelikle allerji testi yaptırılıp allerjenin ne olduğu belirlenmelidir. Tam diş protezlerinde metal bulunmadığı için metal alerjisi olanlara rahatça uygulanabilir. Fakat protez malzemesi olan akriliğe karşı alerji varlığında tam protez kullanımı mümkün değildir. Bu durumda implant uygulamaları tercih edilmelidir.

Ağızda hiç diş olmaması durumunda yapılan tam protezler çiğneme sırasında ağızdan düşer mi?

Protezin oturduğu çenedeki kemik miktarı yeterli değilse yemek yerken protez hareket edebilir. Bu durumda özel yapıştırıcılar kullanılabilir ya da protezlerin oynamaması için çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek almak gerekebilir. Bunlara implant destekli tam protez denir. Hastanın konforu ve kullanım kolaylığı memnuniyet vericidir. Bu yöntem hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi verir ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

Hareketli protezler kullanılan kişi tarafından istenilen zamanda takılıp çıkarılabilir. Bu tarz protezlerin mutlaka temizlik ve bakımlarının yapılması gerekir. Eksik dişi olan kişiler hareketli protezlerden faydalanabilirler. Hareketli protezler yarım uygulanabileceği gibi tam olarak da uygulanabilir.